Se intervjuer Visa 28

Utbildning körning 

Du behöver ha både teknik och taktik #1

För att vara en säker mc-förare räcker det inte med att du har en bra teknik när du hanterar din motorcykel. Du behöver även tänka klokt i trafiken och ha en bra taktik.

Utbildning körning 

Allt du behöver veta om risktvåan

Går du i MC-tankar och vill veta vad som händer under den praktiska riskutbildningen, även kallad risktvåan? Då ska du titta på den här videon. Vill du veta mer om både Risk 1 och Risk 2 för MC ska du gå in på storaholm.se/riskmc.

Utbildning körning 

Riskutbildning 2 - film från körlektion 2018

För er som skall ut och träna snart så finns här en film en träning i form av Risktvåan R2 hur det upplevs ur elevens synvinkel. Här gjordes övningen i Farsta .

Utbildning körning 

Riskutbildning 2 Gotlands Trafiksskola

Här presenterar Gotlands Trafikskola några saker som gås igenom i samband med Risk 2:an. Det handlar om att se och synas, uppvärmning, vinklar och våga luta hojen. Körning i korsningar, parera för hinder, kurvtagning och hinder i en kurva. Sedan provas skid-bike som blir som att köra på vått och halt underlag, en erfarenhet som är otroligt bra att uppleva så man förstår vad som

Utbildning körning 

Hur jag kuggade min uppkörning

Här presenteras hur körningen misslyckades och vad som gjorde att han kuggade. I detta fall var att han körde för passivt vilket är en ganska vanlig uppfattning att man agerar försiktigt. Men när man tagit kortet så vill man se hur man kör vanligtvis och oftast kör en motorcykel inte så långsamt och trafiken förutsätter nästan att en hojåkare "drar iväg". Så det här är en bra v

Utbildning körning 

STR presenterar: Bli en tänkande och säker mc-förare #1

Det här är några nybörjarfilmer som tagits fram från STR. Först ut i denna serie presenteras hur du gör med balansen i långsam fart, likaså start vid körning och slutligen när man stannar din motorcykel.

Utbildning körning 

STR presenterar: Bli en tänkande och säker mc-förare #2

En vanlig situation är att du ska svänga in på en ny väg. Den uppstår till exempel när du är ute och kör i ett lugnt villakvarter och ska svänga in på en ny gata, eller när du befinner dig på landsbygden och ska köra från en liten väg ut på en trafikerad landsväg.

Utbildning körning 

STR presenterar: Bli en tänkande och säker mc-förare #3

Du kör på en landsväg och bestämmer dig för att vända. För att vända säkert behöver du göra flera saker. Du behöver sänka farten ordentligt och försäkra dig om att det går att vända utan att ställa till det för någon. Du behöver vara tydlig med din avsikt att vända. Därefter ska du kunna vända på en begränsad yta och sedan accelerera upp i fart igen. Denna färdighet kommer du f

Utbildning körning 

STR presenterar: Bli en tänkande och säker mc-förare #4

Det unika med att köra motorcykel är sättet att köra i kurvor där du, motorcykeln och vägen är i fullständig harmoni med varandra. De flesta mc-förare söker sig till böljande och krokiga vägar bara för att uppleva känslan när allt stämmer. Vilken fart som är lämplig på en landsväg beror på hur det ser ut runt omkring dig. Du behöver bedöma var du behöver sänka farten och var

Utbildning körning 

Avrostning 2021- syns du i trafiken?

Här är ytterligare en avrostningsfilm med kloka tips och information. Denna inte lika mycket runt själva motorcykel. Denna film ställer de upp en lastbil och runt den ställer man hojar- sedan får man sätta sig i lastbilen för att se hur mycket chauffören ser. En bra tankeställare för att bli påmind om alla risker som finns.

Utbildning körning 

Gör din egna "avrostning" - kurs från SMC

Då förutsättningar inte finns att träffas under pandemin så gör SMC en film för att visa hur du kan göra en egen avrostning och får lite tips om hur du skall göra själv. Här presenteras hur du gör en säkerhetskontroll, sittställning, lågfartskörning och vändning med åttan samt bromsning inför kurva.

Utbildning körning 

Manöverprov motorcykel - trafikverket

Han visa oss hur trafikverket rekommenderar att träna på manöverprov för dig som ska köra upp med motorcykel. I denna video går de igenom de tre grundfaserna för det som man behöver kunna för att köra upp.

Utbildning körning 

Att tänka på vid en u-sväng

Jag minns när jag skulle ta körkort och hade såna problem att försöka svänga inom en radie av en parkeringsruta. Det var verkligen inte rätt. Jag gissar att många av er hade samma problem och håller du på att övningsköra nu så är det kanske precis det du kämpar med också. Här hittade vi en film med vad jag tycker är bra förslag på hur du blir bättre på detta.

Utbildning körning 

Privata vägen till mc-kort del 4/4

Dagen D är här! Nu är det dags för uppkörning och vi går igenom detta sista och otroligt spännande moment att få körkortet.

Utbildning körning 

Privata vägen till mc-kort Del 3/4

I detta avsnitt pratar vi riskutbildning, landsvägs körning och teoriprov

Utbildning körning 

Motorcykelkörkort - manöverprov lågfartsbana

I den här videon går man igenom Lågfartsbanan som är del av mc-uppkörningens manöverprov

Utbildning körning 

Motorcykelkörkort: Manöverprov Högfartsbana

I den här videon går man igenom Högfartsbanan som är del av mc-uppkörningens manöverprov för mc-kort

Utbildning körning 

Manöverbana med banträning från en mc-lärare

Som motorcykel trafiklärare har jag massor med tips som jag ger mina mc elever dagligen. Den här filmen tar upp allt det du behöver kunna inför din uppkörning på manöverbanorna. Se hela filmen för att få alla tips.

Utbildning körning 

Kontroll före körning - Yamaha MT-07

Säkerhetskontroll för motorcykel, pedagogisk uppdelad i nio olika delar, denna video visar alla delar. Du kan använda dig av denna video till exempel vid uppkörningen för A1 (lätt mc), A2 (begränsad mc) eller A (tung mc) körkort hos trafikverket.

Utbildning körning 

Lågfarts och högfartsbana samt kontroll före körning

Är du på väg att köra upp eller skulle vilja börja ta mc-körkort? Det finns många filmer på nätet om kontroll av mc samt körning med låg- och högfartsbana. I denna filmen så berättas det ingående om upplevelse, känsla och vad som är viktigt att tänka på för dig som ska köra upp. Även nerver pratar han lite om här.

Utbildning körning 

FortNine tipsar om mc utrustning

Vad behöver man för skyddsutrustning för att skydda sig vid mc olyckor? Vilka är dem vanligaste skadorna? Det här går Ryan FortNine på i detta youtube klipp!

Utbildning körning 

MCCM tittar närmre på fordonskontroll

Ska du ta körkort? Eller vill du bara veta att hjulen kommer sitta kvar på hojen hela resan? Oavsett så är det viktigt att ha koll på ditt fordon! Här går MCCM igenom dem punkterna som tas upp vid transportstyrelsens körprov.

Utbildning körning 

STR går igenom manöverprov mc

Här har vi det, manöverprovet för mc. Lärorikt att se, och vad snyggt och kontrollerat man kan köra med en stor äventyrshoj!

Utbildning körning 

Privata vägen till mc-kort del 2

Med en bra grund i lågfarts träning är lågfartsbanan inget större problem. Det man lär sig här är att planera sin körning och hålla blicken långt fram så man hamnar rätt inför nästa böj, ta ut svängarna och använd hela banan.

Utbildning körning 

Privata vägen till mc-kort del 1 av 4

När en god vän till mig kommer och ber om tips för hur man ska gå tillväga för att lära sig köra motorcykel på rätt sätt och ta Mc kort så hjälper jag såklart till så gott jag kan! Här får du lite information om rollen som handledare med länkar och så pratar vi lite om valet av motorcykel och tillbehör för honom.

Allmänt  Utbildning körning 

Ställer du in allting för din körstil när du köper hoj?

Jag såg en rätt intressant film som jag själv inte reflekterat över men gissar många gör det. När du sätter dig i en bil så ställer du in säte, ratt, backspeglar och liknande innan du kör - men hur gör du när du sätter dig på en motorcykel, gör du samma sak då och ställer in allting? Troligen inte. Den här videon förklarar hur du kan göra och varför det är bra att ställa in det

Allmänt  Utbildning körning 

Så här gör du en säkerhetskontroll på din motorcykel

MCCM som i maj kommer köra genom hela Europa och beräknar sträckan till 2 500 mil, 51 länder och under 5 månader har gjort en film om säkerhetskontroll på motorcykeln som alltid är viktig att göra innan du kör iväg på en härlig tur. Speciellt viktigt är det när hojen stått still hela vintern och skall ut och luftas.

Allmänt  Utbildning körning 

Trafikverket visar hur man genomför ett manöverprov för motorcykel

Här visas en film för dig som skall ta körkort och är intresserad hur ett manöverprov görs för motorcykel. Trafikverket visar hur ett manöverprov för mc ser ut. Alla tre delarna visas, lågfart, högfart och bromsning. Sträva efter att ha en stabil motorcykel och planera tidigt. Ex. på detta i högfarten är att gå in tidigt efter varje slalomkona och att vara klar med motorcykel i